15 Kasım 2009 Pazar

TOHUM TOPLA TOPRAKLA MUTLU OL HAYATTA






TOHUM TOPLA TOPRAKLA MUTLU OL HAYATTA

7-8-14 Kasım tarihlerinde Sarıyer Belgrat Ormanı Neşet Suyu Mevkiinde, YAVRU TEMA Pilot Okullar, Semiha Şakir İÖ Okulu, Cenap Şehabettin İ Ö Okulu rehber öğretmenleri Mine Yalın, Özcan Akbulut öğrencileri ve velileri, TEMA İstanbul 1. Bölge Gönüllüleri, Citi Bank, Borusan, Özel Sektör, Boyner çalışanları katılımıyla;

TEMA Vakfı İstanbul 1. Bölge Temsilcisi Sevil İrengü ve Özel Sektör Gönüllüler Derneği Sekreteri Başak Güçlü birlikte koordine ettikleri, “Tohum Toplama ve Fideleme” etkinliği ile toplanan tohumların bir kısmı katılımcılar tarafından fidelenmiş, diğer tohumlar okullara dağıtılmak üzere temsilciliğimize teslim edilmiştir.

Türkiye'nin ağaçlanmasına ve çocuklarımızın daha güzel bir ülkede yaşamasına katkı olması dileği ile yapılan bu çalışmada, sponsorlarımızca sağlanan ulaşım, sunulan ikram ve Başak Güçlü şahsında Özel Sektör gönüllülerine dostane işbirliği ve katkılarına teşekkürlerimizle bir sene sonraki “Tohum Toplama Etkinliği”nde buluşmak üzere tüm katılımcılara sevgi ve saygılarımızı sunarız.

“Tohum Toplama Etkinliği” Eylem işlerliği,
7-8-14 Kasım 2009 tarihli etkinliklerde 3 ayrı gruba,
teorik ve pratik bilgilendirme yapılmıştır.
1- Saat 10.30Tanışma; Kimiz, niçin, hangi sebeple buradayız. Evvelki yıllara uzanan işbirliğimizin nasıl başladığı seyri ve daha neler yapacağımız anlatıldı.
Özel Sektör Gönüllüleri Koordinatörü Başak Güçlü

2- Belgrat Ormanı Tarihçesi ve dogal bitki örtüsü konusunda bilgilendirme yapıldı. TEMA Vakfı İstanbul 1. Böl. Temsilciliği Yön. Kurulu Üyesi Ümran Kocabıyıkoğlu

3- Çocuklarımıza gelecek için bırakacağımız en anlamlı miras olacak olan; "TEMA 10 Milyar Meşe Palamudu Toprakla buluşuyor "Kampanyası tanıtımı ve amaca ulaşmadaki gelişme seyri anlatıldı.
(Erozyonu önlemek için başlatılan ve dünyanın en büyük ağaçlandırma kampanyası olan bu kampanya ile Türkiye'nin çeşitli bölgelerine 10 milyar meşe palamudu dikilmesi hedeflenmiştir. Bu kampanyada ağaç cinsi olarak meşe seçilmiş, çünkü çınarın, kavağın hatta çamın yetişmediği alanlar olabilir. Ama Türkiye'de meşenin yetişmediği alan yoktur. Meşenin saçak kök sistemiyle toprağı tutma görevi yanında kazık kökleriyle de erozyonun tespit çivisi olma özelliği vardır. Karbon emisyonunu tolere etme ve Küresel İklim Değişimi ile mücadeledeki ağaçlandırmanın önemi,
Meşe palamudu ve yaprağını tanıtma;Tohumun nasıl ekileceği ve bakımı konusunda bilgiler verildi. )
Sevil İrengü TEMA Vakfı İstanbul İl Temsilcisi

4-Doğa severler, gruplara ayrıldı. Kırmızı-beyaz-yeşil-sarı-
Turuncu gruplara TEMA gönüllüleri rehberlik yaptı. Yakalarında bu renkleri taşıyanlar bir arada çalıştılar.

Gruplara dağılma saati:11.oo - toplanma saatinin 12.00
Fideleme:12.oo-13.30

5-Toplanan tohumlar tüpleme yapılmadan önce,
ekilmeye uygun olup olmadıklarını anlamak çin,
su dolu kovalarda test edildi ;
Suyun üstünde kalanlar ayrıldı (sağlıksız tohumlar)
Suyun dibinde olanlar (sağlıklı tohumlar) ekilebilir.

6-Fideleme yapılacak kapların dibi delinmesi uyarısı yapılır.
Toprak zemininden 3-4 cm derinliğe ekilir.
Kaplara yarıdan biraz fazla toprak konur hafif bastırılır, mutlaka tohum sivri ucu yan gelecek şekilde konur.
(kök ve gövde sürgünleri kendi doğal istikametlerini bulmak için birbirine dolanacak ve ileride fidanların kendi kendini boğması meydana gelecektir.) üstü iki parmak toprakla örtülür, toprak hava almayacak şekilde sıkıştırılır. Can suyu verilir.
7- Tüplerin daha sonraki bakımları; Tohumlar çimlenene kadar toprağı nemlendirecek kadar 2 günde bir, çimlendikten sonra 5 günde bir hafif sulanır. Toprak kurudukça su verilmesi, ışık alması sağlanır.
Fideler çıktıktan sonra 1 ay aynı yerde bekletilmeli, daha sonra evin daha serin bol ışıklı yerinde Mart sonuna kadar ilgi ve sevgiyle “Bebek Fidan” gelişir.

8-Ev koşullarındaki bir müddet misafir edilen tohumlar, Yer ve bakım koşullarına göre 1-1,5 ay sonra güzel bir saksı çiçeği haline geliyor ve gelişiyorlar.

9-Fideleme yapılan kapların içine oturtulduğu bir düzenek hazırlamış ve rahat taşınır sandıklar halinde nakillerinde kolaylık sağlanmıştır.

10-Her sene yaptığımız gibi “ Doğada Farkındalık Yaratma” eyleminde, meşe tohumlarını teslim ettiğimiz okulların çalışmalarında izlediği “BEBEK FİDAN” yetiştirme planı;

- Tohum izleme dosyası tutuyor,
- Fidelemeden başlayarak gelişme evrelerini not alıyor,
- Büyüme evrelerini fotoğraflıyor
- Kullanılan toprak çeşidine göre ilk filiz çıkışı tespit ediyorlar. (orman toprağı, özel toprak, normal toprak)
- .Çok hoşlarına giden ve sahiplendikleri eylem günlüğü
Oluşturuyor ve duygularını ifade ediyorlar.

- Nisan ayında yaptığımız ağaçlandırmalarda toprakla buluşturabildikleri gibi bir sonraki ekilme dönemine kadar da bakmaya devam edebiliyorlar.
- Tohumlar açık arazilerde de toprakla buluşturuluyorlar.
- Bu tohumlar hayvanlar tarafından yenmemesi için mazotla muamele görmeleri gerekiyor.
- Kullanılmayan tohumlar kuru bir şekilde koyu renk kağıt, kumaşa sarılarak ya toprağa gömülerek veya karanlık bir yerde saklanmaları gerekiyor.
+4 derecede hava geçiren çuvallarda saklanmalı (2-3 ay süreyle)
Tohumun toplanmasından 10-15 gün içinde ekilmesi uygundur.
Tohum ya da fide dikme aralığı 2.25m x 2.25m olmalıdır.
Tohumların ocağa yerleştirilmesi:
Ocağa derinlikleri 2 cm lik tohum çapının iki katı, derinlik 4 cm olarak10 ar cm aralıkla üçgen planda yan bir şekilde üzerine humuslu toprak sererek örtülür.

Melek Sevil İRENGÜ
Çevre Eğitim Danışmanı
TEMA Vakfı
İstanbul 1. Bölge İl Temsilcisi
e-mail: tema.istanbul@gmail.com
http://www.blogger.com/profile/12629163659276488825
cevep.blogspot.com/2009/.../tema-vakfi-istanbul-1-bolge.html -

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder