15 Kasım 2009 Pazar

TOHUM TÜPLEME- FİDELEME İŞLEMİ














MEŞE TOHUMU TÜPE EKİM TARİFİ


Meşe tohumları araziye ekilmek üzere öncelikle fidan olarak da üretilebilir. Bunun için fidan poşetlerinde yada 1 – 2 litrelik plastik pet şişelerin altının delinmesi ve aşağıdaki tarife göre tohumun bu kaba ekilmesiyle elde edilen fidanlar daha sonraki yıllarda araziye dikilebilir. Bu yöntemle meşe tohumu, fare ve domuz gibi zararlılara karşı korunmuş olur.

Tüp Toprağı :
- 1/3 yanmış (eski) hayvan gübresi,
- 1/3 organik madde (humus, torf, vb.),
- 1/3 dere kumu, karıştırılarak hazırlanır.
Tohum Seçimi : Meşe tohumları parlak, kahverengi ve dolgun olmalıdır. Su dolu kap içerisinde bırakıldığında dibe batan tohumlar ekimde kullanılır. Tohumlar toplandıktan sonra en fazla 15 gün içerisinde bekletilmeden ekilmelidir.
Tüpe Tohum Ekimi : Tüp toprağı tüpe, üstten 2 cm. kalıncaya kadar doldurulur. Tohum, yatay vaziyette, üzeri azami 1 cm. toprakla örtülünceye kadar bastırılarak toprakla kapatılır. Her tüpe 1 adet tohum ekilir.
Bakım ve Koruma : Hava koşullarına göre tüp toprağı nemini kaybetmeyecek aralıkta ve aşırı olmamak kaydıyla kireçsiz suyla sulanır. Hazırlanan tüp adedi fazla ise tüpler birbiriyle bitişik ve dik olarak, düz toprak yada çakıllı zemin üzerine dizilir. Dizilen fidan gurubunun dışta kalan yüzleri toprakla örtülür. Fidanların güneş görmesi ve aşırı dondan korunması gerekmektedir.


FISTIK ÇAMI TOHUMU TÜPE EKİM TARİFİ


Tüp Toprağı :
- 1/3 yanmış (eski) hayvan gübresi,
- 1/3 organik madde (humus, torf, vb.),
- 1/3 dere kumu, karıştırılarak hazırlanır.
Yukarıdaki maddeler kaliteli ve ideal olan karışımdır. Bu oranlar bulunmadığı takdirde yakın yerlerden kumlu-tınlı toprak temini yeterli olacaktır.


Tüpe Tohum Ekimi :
Tüp toprağı tüpe, üstten 5-6 cm. kalıncaya kadar doldurulur. Tohum, yatay vaziyette, üzeri azami 1 cm. toprakla örtülünceye kadar bastırılarak toprakla kapatılır. Her tüpe 2-3 adet tohum ekilir. Fidanlar çıktıktan sonra en hızlı büyüyen fidan haricindekiler kesilecektir.

Bakım ve Koruma :
Hava koşullarına göre tüp toprağı nemini kaybetmeyecek aralıkta ve aşırı olmamak kaydıyla kireçsiz suyla sulanır. Tohum çimlendikten ve fide haline geldikten sonra aşırı sulama fidecik kök boğazında çürümeye sebep olur. Bu nedenle aşırı sulamadan kaçınılmalıdır. Sulama sabah erken yada akşam saatlerinde yapılmalıdır. Güneşin kavurucu sıcağında yapılan sulama fidanların yanmasına neden olabilir. Çimlenme gerçekleşinceye kadar toprağın rutubetli olması, çimlenmeden sonra 5 – 7 günde bir defa (hava sıcaklığına göre daha da kısaltılabilir) sulama yapılmalıdır.

Hazırlanan tüp adedi fazla ise tüpler birbiriyle bitişik ve dik olarak, düz toprak yada çakıllı zemin üzerine dizilir (Şekil-2). Dizilen fidan gurubunun dışta kalan yüzleri toprakla örtülür. Fidanların yarı gölge – güneşli yerde durmalıdır. Aşırı güneş altında durmamalı ve aşırı dondan korunması gerekmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder